vrijdag 18 november 2011

Praumentaart

Wie graag over Zuid-Beveland fietst en zijn zintuigen goed de kost geeft, zal de fraaie historische oude boerderijen onderweg niet ontgaan. Soms staan ze wat verscholen tusen de bomen een eind van de weg - andere pronken wat meer op't zicht met hun fraaie zwart geteerde schuren met wit omlijste deuren en ramen.
De meeste eigenaren van zo'n oude boerderij zijn al lang geen "echte" boeren meer, omdat de opbrengsten van de landbouw al jarenlang op scherp staan, waardoor opvolging vaak niet gegarandeerd is. En agrarieërs, die nog wel boeren, kampen met oude schuren, door uitgesteld onderhoud, verwaarloosd en niet-meer-van-deze-tijd, die tenslotte afgebroken dreigen te worden om plaats te maken voor zo'n moderne, prefab loods met gegolfde metalen wanden, met een ruime betonnen vloer voor de schuur, waar de boer zijn machines kan neer zetten en ze gemakkelijk in en uit de loods kan rijden om bijvoorbeeld zijn aardappelen of machines te onderhouden of te stallen. ........... Die moderne schuren zijn, overigens op Zuid-Beveland, wel vaak, met een knipoog naar het verleden, in het zwart uitgevoerd worden.
Toch zijn er nog boerderijen, waarvan de feitelijke bestemming geen agrarische meer is, die proberen de boerderij en het erf in authentieke staat te houden. De Witte Hoeve in Ovezande is daar zo'n voorbeeld van. Het huis, de tuin en de schuur zijn deels in gebruik als Bed & Breakfast en als theetuin en de theepotten van de eigenaresse hebben een mooie uitstalling gevonden in de schuur. Buiten kun je, als je jezelf even rust gunt tijdens een wandeling of fietstocht en het weer meewerkt, genieten van het scharrelvee op het erf ( poezen en kippen), en het fascinerende uitzicht op de hoogstamboomgaard met kleinvee dat daar rond scharrelt.
De authentieke boomgaard, rond een originele veedrinkput, bevat zo'n 120 fruitbomen, met appels, peren, kersen en pruimen, maar ook okkernoten, walnoten, kweeperen en mispels, soorten die je nu niet zo vaak meer ziet. De belangrijkste ingrediënten voor de beroemde Witte hoeve appel- en pruimentaart groeit hier ...... Onder de bomen scharrelen schapen, eenden en ganzen, maar ook pauwen en poelpetanen ( = voor de Randstadters onder u: parelhoenderen) en de kippen, die zich niets aantrekken van het hekje, zijn beslist niet kippig, want ze weten de kruimels die naast de tafel vallen, feilloos te traceren.
Deze Witte Hoeve is zo'n Streekeigen Erf, dat opengesteld is voor mensen die even willen bijkomen in de tuin van de boerderij met zicht op de hoofdstamboomgaard en fraaie 17de eeuwse gepotdekselde Zuid-Bevelandse boerenschuur. Je mag niet verwachten dat agrariërs, die hun boterham moeten verdienen met akkerbouw of veeteelt, koste wat kost, de gebouwen, de sfeer van vroeger en het streekeigene op deze manier in takt zouden moeten houden, dat zou een goede bedrijfsvoering onmogelijk maken, maar wel moeten we dit soort karakteristieke landschapselementen als de zwart geteerde schuur en de hoogstamboomgaard zoals bij de Witte Hoeve in ere houden, als was het alleen al voor die heerlijke onovertroffen Praumentaart ...... ( Ovezande - Zak van Zuid-Beveland) ( september 2010)
Hans Koert

slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten