dinsdag 6 september 2011

Seniorenwijk

Zeeland vergrijst in snel tempo. De generatie, die geboren werd net na de Tweede Wereldoorlog gaat met pensioen. Er worden nu minder kinderen geboren en veel trekken na hun opleiding weg uit hun geboortestreek om elders een baan te vinden en een bestaan op te bouwen. Dorpen verliezen hun school en voorzieningen - huizen verpauperen - dorpen lopen leeg!
Met allerlei campagnes probeert het provinciebestuur van Zeeland mensen te verlokken naar Zeeland te komen wonen: er is hier ruimte, er zijn hier voorzieningen en de zomers zijn hier warmer en zonniger, al wordt hierover nu openlijk getwijfeld. Er is geprobeerd jonge gezinnen aan te trekken, maar men probeert ook de meer welgestelde gepensioneerden deze kanten op te krijgen. De provincie heeft zelfs hardop gedacht over het inrichten van bepaalde seniorensteden, die helemaal zijn ingericht op 67-plussers. Dat gaat nog wat te ver, maar wat te denken van speciale seniorenwijken?
Kapelle is een dorp, dat hier op in lijkt te spelen. Hier wordt dan wel geen seniorenstad gerealiseerd, maar het gebied rond het Verzorgingstehuis De Cederhof zou je, gezien de populatie en voorzieningen, een seniorenwijk kunnen noemen. De gemiddelde leeftijd van de inwoners van deze wijk ligt beduidend hoger dan die van bijvoorbeeld de nieuwbouwwijken Paukenshoek, Overtieringe, Eliwerve of de Zuidhoek.

Er zijn seniorenappartementen gebouwd en een volgende op de plek van De Toevlucht is al weer in aanbouw. Je vindt er in deze wijk alle voorzieningen voor mensen in de derde leeftijd: seniorenflats, een ontmoetingsplek (De Vroone), bejaardenhuisjes, een fysiotherapeut, een huisarts met een tuk-tuk medicijnenbezorging-aan-huis service en het verzorgingstehuis De Cederhof, waar ouderen die dat willen kunnen eten, ontspannen en zorg vinden. Net buiten de wijk vind je een zwembad, sportvoorzieningen, een station, een bibliotheek, een rouwcentrum, kerken, winkels en scholen, hoewel dat laatste door ouderen matig gebruikt schijnt te worden. Kapelle werd in 2011 verkozen tot Gemeente van het Jaar - een eretitel, die aangeeft dat Kapelle investeert in haar (oudere) inwoners; een pluim waard - daar kunnen andere gemeenten nog niet op roemen, al heb ik geruchten gehoord dat ook andere gemeenten in de Zeeuwse Delta in het geheim proberen die titel te kapen door het aanleggen van passeerstroken voor rollators, hangplekken voor ouderen, oplaadpunten voor gehoorapparaten, kunstgraskoersbalspeelveldjes en op sterkte geslepen verkeersspiegels. Kapelle is gewaarschuwd!(Kapelle - Zuid-Beveland) ( september 2011)
Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten