donderdag 8 september 2011

De Graven van Zeeland

Het stadhuis van Middelburg geldt ongetwijfeld als één der fraaiste gebouwen van Nederland en eindigde in 2007 op de tweede plaats tijdens de verkiezing van Het Mooiste Gebouw van Nederland. Aangezien het mooiste gebouw, dat van de Nederlandse Gasunie in Groningen, nog geen twintig jaar oud is, kun je gerust stellen dat het mooiste gebouw van Nederland, al eeuwenlang met stip in Middelburg staat: een beetje chauvinisme op zijn tijd kan geen kwaad, en als je het niet gelooft, Groningers, dan kom je maar kijken!. Het doet met al zijn beelden en versieringen haast onnederlands aan.
Karel de Stoute, de 31st graaf van Zeeland, startte in 1452 met de bouw. De eerste vergadering in het stadhuis vond zes jaar later plaats.
De rijk versierde gevel valt meteen op, vooral de vijfentwintig, meer dan Leevensgroote, en tot nog toe meest ongeschonden Beelden van zoo veele Graaven en Graavinnen van Zeeland, schreef men in de 18de eeuw.
De 25 graven die afgebeeld zijn leefden allen in de middeleeuwen: Graaf Dirk, de Tiende graaf van Zeeland (1061-1091) is de oudste die afgebeeld staat; Keizer Karel de V (1500-1555), die in zijn hoedanigheid als Heer der Nederlanden ook graaf van Zeeland was, sluit de rij. Denk niet dat alle beelden die je ziet dateren uit lang vervlogen tijden - de beelden zijn in de loop der tijd gerestaureerd en vernieuwd. In de Vleeshal, die onder het stadhuis ligt, zijn nog een aantal oude, (aangetaste) beelden te bewonderen.
De 25 beelden in de voorgevel zijn geen natuurgetrouwe afbeeldingen van de Graven van Zeeland. In die tijd had men natuurlijk nog geen foto's om hun voorouders natuurgetrouw te kunnen afbeelden, noch "naar het leven" geschilderde portretten. Het zijn dus allemaal een beetje karikaturen geworden - mannen met of zonder baard, lange mantels, en de versierselen die behoren bij hun functies, steeds in de hand. Uiteraard vallen de vier vrouwen op tussen de mannen, al zullen ze zeker hun mannetje gestaan hebben: gravin Ada, Margaretha van Beieren, Maria van Bourgondië en natuurlijk Jacoba van Beieren, als een soort feministen avant la lettre. ( Middelburg - Walcheren)(maart 2011)
Meer foto's rond het stadhuis van Middelburg

Hans Koert
slikopdeweg@live.nl
Twitter: #slikopdeweg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten